Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 9. 2018

Chceme bez doplatku jen nejkritičtější místa


panelak.jpg

Vymezit problémové lokality, kde nově příchozí obyvatelé nedostanou doplatek na bydlení, máme v programu i my RUMBURŠTÍ PATRIOTI.  I když víme, že to není systémové opatření, jež by mělo zcela zabránit vytváření ghett, vidíme v něm především účinný nástroj proti boji v obchodování s chudobou v místech, kde se problémoví nájemníci soustředí. Stačí se podívat například do sousedního Varnsdorfu. V problémových lokalitách, kde město zmiňované opatření zavedlo, domy, respektive byty, majitelé prodali a sami přiznali, že byznys s chudobou už se nevyplácí. Opatření současně ušetří státu nemalé finanční prostředky, které jsou potřebné v jiných oblastech sociální politiky.

V korespondenci s tímto opatřením jsme si vědomi několika výhod a bohužel i úskalí. Hlavní výhodu vidíme v tom, že města získala kompetenci tímto způsobem řešit problémové lokality, kde vznikly či vznikají ghetta, která jsou spojena s rostoucí kriminalitou, nepořádkem, hlukem atd. S tím souvisí i možnost variabilnosti těchto opatření v určování bezdoplatkových zón v lokalitách, kde se aktuálně vyskytují závažné problémy. Úskalí tohoto opatření však vidíme v možném přelévání problémů z jedné oblasti do druhé jak v daném městě, tak i v městech okolních, kde v současné době platí bohužel pravidlo, že kdo dříve opatření zavede, ten vyhraje. Město, které v této oblasti zaváhá se do budoucna může stát „odkladištěm“ problémových občanů. Navíc je nutné zmínit i to, že ústavností tohoto opatření se zabývá Ústavní soud ČR.

Určitě bychom se nechtěli pouštět do „hurá akcí“, kde bychom bezmyšlenkovitě a bezdůvodně začali určovat, kde se doplatky ponechají a kde se zruší. Zmiňované rozhodnutí musí být opodstatněné a podložené fakty.

Co však nepovažujeme za vhodné je to, aby se Rumburk stal bezdoplatkovým celý.  Považujeme to za nesmysl a vůči určité skupině lidí za nespravedlivé. Jak by k tomu přišli senioři, matky či otcové samoživitelé nebo dlouhodobě nemocní, kteří pracovat ani nemohou? Do tíživé situace, kdy je nutností i třeba vyměnit drahý byt za levnější bydlení a sáhnout i po sociální pomoci, se přece může dostat kdokoliv z nás. A takoví lidé, kteří prokazatelně pracují, či řadu let pracovali, nebo pečují o děti, případně onemocněli a neuživí sebe a svoji rodinu, si nezaslouží, aby je město, které vyhlásí své celé území jako bezdoplatkovou zónu, hodilo přes palubu.