Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 9. 2018

Odpadové hospodářství máme také v programu

patrioti-2.jpgČerné skládky jsou v Rumburku nekonečným problémem – dočetli jsme se v lokálním tisku. Mohli jsme se dočíst i to, že město Rumburk chystá nový systém plateb za svoz odpadu. Kdy ho chce spustit a zda vůbec ho zavede, jsme se už ale nedozvěděli.

My, Rumburští patrioti, ve svém programu zefektivnění odpadového hospodářství máme. Rumburk skutečně potřebuje systém plateb změnit. V tom současném se na něm přiživují ti, kteří si půlroční známky na popelnice nekupují i přesto, že odpad produkují. V lepším případě ten drobnější házejí do odpadkových košů ve městě a v tom horším nosí svoje smetí do popelnic k sousedům, nebo do kontejnerů na anonymní sídliště.

Možné řešení, jak systém zlepšit se nabízí. Přišli s ním starostové několika obcí Šluknovska. Chtějí založit vlastní technické služby, jež by svoz zajišťovaly. Jejich kuka vozy by měly speciální zařízení, které by každou popelnici zvážilo a každý by platil jen za to, co do ní vysypal. Dobře by na tom byly ty domácnosti, které důsledně odpad třídí a nedávají do popelnic plasty, sklo či papír. Ty patří do tříděného odpadu, který mohou obce zpeněžit. Svoz by se tak mohl zlevnit nejen městu, ale především jeho samotným obyvatelům.