Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 1. 2023

Programové prohlášení Rady města Rumburk pro volební období 2022 – 2026

Programové prohlášení Rady města Rumburk pro volební období 2022 – 2026 

 
Preambule Programové prohlášení koalice vymezuje základní programový rámec pro činnost Rady města Rumburk složené ze zástupců koalice. Tato koalice vzešla z výsledku komunálních voleb v roce 2022 jako seskupení pěti volebních subjektů, hnutí ANO 2011, Občanské demokratické strany, Rumburských patriotů, Severočechů a Města lidem a bude se ve volebním období 2022–2026 řídit následujícími principy a prosazovat konkrétní kroky, které považuje za naplňování zájmů a představ svých voličů a přínosné pro plné využití potenciálu a udržitelný rozvoj města. 
O plnění jednotlivých bodů Programového prohlášení budou poskytovány průběžné informace a bude vyhotovena roční hodnotící zpráva. Její součástí budou i případné úpravy sestavy Programového prohlášení, které budou reagovat na aktuální stav a vývoj jeho plnění a respektovat názory a připomínky laické i odborné veřejnosti, zainteresovaných subjektů a závěry jednání orgánů města. 
 
Vytýčené cíle: 
 
Finance a rozpočet 
- Zintenzivníme čerpání prostředků z dotačních titulů státních a krajských institucí, z operačních programů EU a budeme pravidelně kontrolovat jejich realizaci. 
- Provedeme analýzu energetické náročnosti městského zařízení a s tím spojených smluvních služeb poskytovaných městu. 
- Zavedeme úsporná energetická opatření pro snížení energetické náročnosti veřejných budov. 
 
Rozvoj města 
- Budeme dále pokračovat v programu revitalizace sídlišť včetně souvisejících ploch a jejich vybavení. 
- Zaměříme se na dobudování vodovodní sítě. - Vyhledáme plochy pro stavbu objektů k bydlení a na vybraných pozemcích budeme realizovat inženýrské sítě. 
- Rozšíříme elektronizaci města a dostupnost připojení k internetu pro potřeby zefektivnění služeb občanům i návštěvníkům města. 
 
Majetek 
- Provedeme rekonstrukci střešní nástavby na panelovém domě v ulici Vrchlického, čp. 15, 16, 17. 
 
Zdravotnictví a sociální služby 
- Budeme vyjednávat s Ústeckým krajem a jím zřizovanými organizacemi o zajištění dostupné zdravotní péče v regionu. 
- Budeme podporovat rozvoj zdravotnictví zajištěním životních podmínek pro zdravotní personál pracující v regionu. 
- Podpoříme poskytování zdravotních a sociálních služeb neziskovými a soukromými organizacemi. - Budeme pokračovat v rekonstrukci objektu Centra PokoRum na ulici 2. polské armády 1094/24 (projekt Města Rumburk a Agentury Pondělí).
 
Doprava a parkování 
- Budeme realizovat opravu stávajících a výstavbu nových parkovacích míst pro osobní automobily (např. V Podhájí, Na Valech, Dobrovského náměstí…). 
- Postavíme komunikaci pro pěší a cyklisty k průmyslové zóně. 
- Dokončíme chodníky na Jiříkovské ulici. 
- Budeme podporovat záměr severozápadního obchvatu města. 
- Budeme usilovat o realizaci železničního propojení Rumburk 
– Varnsdorf přes území SRN pro zvýšení dopravní dostupnosti města a podporu cestovního ruchu. 
- Zasadíme se o dobudování městských cyklostezek a podporu programu „Cyklisté vítáni“. 
 
Životní prostředí 
- Zrevidujeme systém sběru a likvidace odpadů a úklidu veřejných ploch v lokalitě města, s důrazem na celoplošné zlepšování čistoty a pořádku. 
- Ve spolupráci s ostatními městy a obcemi v rámci Sdružení pro rozvoj Šluknovska budeme usilovat o zřízení společnosti pro svoz a likvidaci odpadů. 
- Budeme realizovat obnovu městské zeleně. 
- V návaznosti bude provedena revitalizace parků a jejich zaměření na klidové zóny pro potřeby občanů města. 
- Zřídíme veřejné toalety v centru města.
 
 Bezpečnost 
- Zrevidujeme dostatečnost kamerového systému a vypracujeme plán modernizace a rozšíření včetně případného použití fotopastí. 
- Zajistíme zvýšení bezpečnosti provozu na hlavních komunikacích z města pomocí rozšíření počtu stanovišť pro měření rychlosti.
 - Podpoříme veškeré aktivity v oblasti prevence kriminality s možností čerpání dotační podpory v této oblasti. 
- Podpoříme modernizaci vybavení hasičů, v prvé řadě nákupem nového cisternového vozu a modernizací základního vybavení. Sport a volnočasové aktivity 
- Zajistíme výstavbu dětského, dopravního a sportovního hřiště u městského bazénu. 
- Budeme realizovat výstavbu tréninkového hřiště s umělou plochou v ulici U Stadionu. 
- Provedeme revizi stávajících dětských hřišť s cílem modernizace a rozšíření vybavení. V souvislosti s tím budeme realizovat výstavbu nových dětských hřišť a volnočasových plácků. 
- Zajistíme výstavbu cyklistických singletracků na Dymníku a jejich provoz ve spolupráci s cyklistickými spolky. 
- Společně se zainteresovanými sportovními kluby a organizacemi stanovíme požadavky na multifunkční sportovní halu a připravíme její realizaci za využití dotačních programů a začlenění do systému sportovních areálů města. 
- Budeme pracovat na zvyšování atraktivity a dostupnosti městských sportovišť pro zlepšení jejich využitelnosti organizovanými sportovci i širokou veřejností. 
 - Připravíme podklady pro vybudování kryté sportovní plochy a důstojného zázemí pro městský stadion a přilehlá sportoviště a budeme usilovat o získání dotačních prostředků pro realizaci.
- Budeme podporovat činnost Klubu seniorů včetně zapojení organizací zřizovaných městem na realizaci jejich programových a provozních potřeb. 
- Provedeme revizi dotačního programu města na podporu sportovních a volnočasových spolků s cílem reálného pokrytí skutečných potřeb s ohledem na podporu dětské a mládežnické činnosti. 
 
Školství 
- Zaktualizujeme požadavky školských zařízení zřizovaným městem na modernizaci a vybavení a budeme realizovat oprávněné požadavky. Kultura - Vypracujeme záměr revitalizace prostor v okolí Strážného vrchu, včetně možného využití bývalého letního kina a budeme usilovat o jeho postupné naplňování. 
- Budeme realizovat modernizaci vzduchotechniky domu kultury pro zlepšení provozních podmínek kulturních akcí. 
- Podpoříme údržbu a opravy malých kulturních a sakrálních památek ve městě. 
- Budeme dále rozvíjet tradiční kulturní akce města s aktivní účastí zájmových sdružení a příslušných městských subjektů. 
- Budeme realizovat modernizaci Městské knihovny, zejména pak výtahu pro lepší dostupnost služeb pro seniory a matky s dětmi a dále zřízení Literární kavárny. Otevřená radnice, informovanost a digitalizace 
- Zajistíme postupnou realizaci portálu občana včetně platební brány pro zjednodušení a urychlení vyřízení žádostí občana vůči městskému úřadu. 
 
Podpora podnikání 
- Budeme spolupracovat se subjekty působícími v oblasti cestovního ruchu. 
- Zvýšíme účast místních podnikatelských subjektů na tvorbě záměrů pro udržitelnost trvalého rozvoje regionu. 
- Podpoříme využití brownfieldů pro podnikatelské záměry a rozvoj služeb. 
 
 
 
Toto Programové prohlášení bylo přijato na jednání Rady města Rumburk dne 11.1.2023