Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 6. 2018

Vyjádření "Rumburských patriotů" k aktuální situaci Lužické nemocnice, a.s.


patrioti-2.jpg

 

 

Milí naši potencionální voliči, přestože svůj volební program budeme tvořit především na základě Vašich návrhů, chceme Vás seznámit s tím, co my považujeme za velmi důležité, dokonce nejdůležitější.

 

Chceme, aby ve Šluknovském výběžku zůstala zachována akutní lékařská péče, chceme, abyste Vy, v případě nenadálého zdravotního problému, nemuseli spoléhat na rychlost záchranářských sanitek. Chceme, abyste měli svoji nemocnici, kvalitně vybavenou přístrojově i personálně. Úkol je to téměř nadlidský, ale my bychom ho velmi rádi zvládli. Kvůli Vám, našim voličům.

V současné době se Lužická nemocnice potácí v obrovských problémech a město bohužel propáslo prvotní šanci předat špitál Krajské zdravotní.

Místo plnohodnotného jednání a případných kompromisů Rumburk vyhlásil tendr s očekáváním, že kraji ukáže, jak se bez něj obejde. V tendru však nemocnici nikdo nechtěl, respektive chtěl, ale za korunu a stomilionovou investicí v průběhu deseti let. Na to město logicky nepřistoupilo. Následný návrat k jednání, které by vedlo k původní myšlence Lužickou nemocnici převést pod křídla Krajské zdravotní, jež spravuje v kraji už pět nemocnic v Ústeckém kraji, se zatím nedaří. Rumburský špitál, jeho vedení i vedení města, se pro Krajskou zdravotní a Ústecký kraj v současné době staly nedůvěryhodnými.

Možnosti záchrany špitálu jsou dvě - a to převod pod KZ, a.s. či špitál ztenčit , sestěhovat oddělení do jedné budovy, snížit provozní náklady a dál ho financovat z městského rozpočtu. To však bude i nadále dělat díry do našich kapes. Nebudeme mít peníze na opravy chodníků, budování městské zeleně, dětských hřišť nebo třeba na zlevnění svozu komunálního odpadu. Nelze si namlouvat, že sešněrováním výdajů, se nemocnice stane během okamžiku ziskovou.

V současné době se situací zabývají okolní starostové a dle našich informací i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Karty v rukách však drží především město Rumburk, které je 100% vlastníkem akcií.

V případě, že by se současná a již alarmujicí situace nepohnula k pozitivní změně, tak navrhujeme tuto variantu: Opětovně roztočit kolotoč vyjednávání s krajem, Krajskou zdravotní, spolupracovat na tom za podpory vedení měst a obcí, pro jejichž obyvatele je blízkost nemocnice také důležitá. Chtěli bychom se poučit z chyb současného vedení města a místo emocí, svádění viny na druhé či mediálních roztržek se raději zaměřit na konstruktivní dialog s vedením kraje a Krajské zdravotní. Jsme připraveni na spolupráci a jsme ochotni akceptovat podmínky, které by směřovaly ke zlepšení lékařské péče v Rumburku a celém Šluknovském výběžku. Bude na nás, abychom se pokusili důvěru v Lužickou nemocnici i v město opět vrátit.

 

Krajská zdravotní, jež je akciovou společností kraje, je v dobré ekonomické kondici, disponuje kvalitním managementem, má odborný personál a proto i všechny předpoklady zachránit Lužickou nemocnici před krachem. My, Rumburští patrioti věříme, že kraj přesvědčíme. A jaký nejpádnější argument pro zachování Lužické nemocnice použijeme? Vás, obyvatele Rumburku i okolních měst a obcí. Vždyť je nás více než padesát tisíc a my musíme mít jistotu, stejnou jako lidé v jiných částech kraje, že pokud budeme potřebovat akutní lékařskou péči, dostane se nám jí dřív než bude pozdě.

 

 

 

V Rumburku, 25.6.2018

           Rumburští patrioti